HTML

Hol is vagyok?

Az én kis blogomon. És ha már erre tévedtél, nézz körül... szerintem nem bánod meg! :)

Ami még meleg...

  • EdemLegend: A vonatos képpel jól megvezettél. Először azt hittem valami MÁV fikázás lesz belőle, de jobb, hogy... (2011.01.08. 14:43) A melléülésről
  • Ann(gyalk)a: @P.Gáspár: Nos, nem volt egyszerű értelmeznem, mit akartál mondani, meg mit mondtam én rosszul, de... (2011.01.03. 17:36) Lépni vagy nem lépni? Az itt a kérdés...
  • Gali Máté: @Ann(gyalk)a: A mostani ponthatárokkal nem vagyok tisztában. Én 2006-ban kezdtem az egyetemet, akk... (2010.12.19. 11:40) Az álom meló
  • Ann(gyalk)a: @Gali Máté: Köszi! :) Hajrá! (2010.12.18. 19:19) Az első bejegyzés

És ami már poros...

Amit én is olvasok...

És tényleg. De a folytatása is idevág:  "Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri. / Balsorsa minden nyűgét s nyilait; / Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen, / S fegyvert ragadva véget vet neki?" (Shakespeare - csak a hivatkozás miatt :) ) Tehát akkor csináljuk  jól, ha nem csinálunk semmit, eltűrünk mindent, majd mások (az állam) úgyis megoldja vagy akkor ha igenis utánanézünk, szorzunk, osztunk és eldöntjük, és teszünk is azért, hogy nekünk jobb legyen. Azt, hogy ki mit tegyen, én nem akarom és nem is tudom megmondani, de infokkal és érvekkel szolgálhatok.

Milyen pénzügyi tanácsadó is lennék, ha ilyen időszakban, amikor a nyugdíj ügye ekkora port kavar és hatalmas a bizonytalanság, nem tájékoztatnám az embereket, az olvasóimat (már ha vannak ilyenek) az adatokról, tényekről és a szakértői véleményekről és persze a sajátoméról. Mondhatnám, hogy olyan régóta nem dolgozom, hogy hivatástudatot érezzek, de ez nem egy szokványos munkahely és én sem vagyok az. Mindenesetre aki azt hiszi, hogy mindent tud, mindent elolvasott, számolt és döntött, az most hátradőlhet a székében elégedetten egy csésze forró teával, mert gratulálok neki, ügyes volt; de ha nem foglalkozott vele eleget és elhiszi nekem, hogy talán tudok neki újat mondani, az a saját érdekében olvasson tovább. És előre szólok: hosszú lesz.

A múlt...

Ahhoz, hogy megértsük a jelenlegi helyzetet, szükségünk van némi háttér-információra. Azok, akiknek van közgáz diplomája és még emlékeznek erre a részre átugorhatják, ha akarják.

Nem vagyok történelem szakos, de úgy tudom, kb. 120 évvel ezelőtt Otto von Bismark kitalálta, hogy mi lenne akkor, ha minden dolgozótól elvennénk a bére egy kicsi részét és az időseknek adnánk, hiszen ők már nem tudnak dolgozni. Ki is próbálta és nagyon jól működött, annyira jól, hogy egész Európában elterjedt, természetesen hazánkban is. És hogy miért működött? Azért, mert 4szer annyi munkavállaló volt, mint nyugdíjas, több gyerek született, mint amennyi idős ember meghalt és az idős emberek se éltek olyan sokáig, tehát a rendszer stabil és fenntartható volt, még háborúskodásra is futotta. Tehát megszületett az állami felosztó-kirovó rendszer, a levont tb járulékból finanszírozzák a jelenlegi nyugíjasok állami nyugdíját, tehát a rendszer még ma is él.

Aztán eltelt pár év. Ratkó Annamária, szövőnőből lett népjóléti, majd egészségügyi miniszter 1949-1953-ig. Ugyan nem volt semmilyen egészségügyi végzettsége, nem tétlenkedett minisztersége alatt, feltételezem első miniszternőként meg akarta mutatni a tutit. :) Látta, hogy elöregedik a társadalom, egyre kevesebb gyerek született és ezen változtatni akart, ezért két rendelkezést is hozott: betiltotta az abortuszt és gyermektelenségi adót vezetett be. Ezzel elég rosszul járt az, akinek nem volt gyereke és ha már úton van, akkor vagy marad vagy börtön, és a többség persze a "marad"-ot választotta. Nem vitatnám, hogy ez most jó vagy rossz intézkedés volt-e, a lényeg, hogy megtette a hatását: több gyerek született és nem is kevés, el is nevezték őket Ratkó-gyerekeknek. A probléma inkább abban van, hogy a rendelkezés ideiglenes volt és csinált egy tisztán látható "csúcsot" a korfán. Amíg ez a korosztály aktív dolgozó, nincs semmi baj, fizetik az adót, de amint 2013-ban elmennek nyugdíjba lesz egy kis probléma...

1967. bevezetik a gyest, az anyukák/apukák pénzt kapnak azért, hogy otthon maradjanak gyereket nevelni és nem kell csinálniuk semmit. Ki az aki nem akarja kihasználni a fizetett szabadságot, ha amúgyis gondolkodtak már a gyereken? Naná, hogy senki... megint megérte gyereket vállalni. Anyukám is ekkor született, beletartozik a Ratkó-unokák még népesebb táborába: a második és egyben utolsó csúcs a korfán, ők 2025-ben kezdenek nyugdíjba menni.

Tehát 2013-ban és 2025-ben lesz némi probléma a nyugdíjfinanszírozással és ezt már 1997-ben is látták és hoztak pár rendelkezést a helyzet megoldására. Egyrészt hoztak egy törvényt, hogy 2013-ban egyszer lefelezik az állami nyugdíjat, majd 2025-ben mégegyszer és azok körét is leszűkítik, akik akkortól jogosultak állami nyugdíjra (pl. min. 20 év szolgálati idő, stb.), másrészt, hogy az emberek azért ne maradjanak nyugdíj nélkül akkor se, létrehozták a magánnyugdíjpénztárakat, hogy az emberek gyűjtögessék csak maguknak a nyugdíjat, sőt önkéntes nyugdíjpénztárral még a kötelezően levont nyugdíjjárulékon felül is rakhatnak az emberek félre a nyugdíjukra.

Azonban az állam így elesett rengeteg bevételtől, de az akkori nyugdíjasokat ugyanúgy el kellett tartania, így kénytelen volt a magánnyugdíjpénztárak vagyonát "kölcsönkérni", szépen mondva kötelezte a pénztárakat a tagok nyugdíjának 70%-át állampapírba fektetni, s így az állam szépen lassan nagyon eladósodott és nem csak a pénztáraknak. Jelenleg az államadósság a GDP 80%-át is eléri, ez azt jelenti, hogy ha egy évig mindenki, az emberek és a vállalatok egyaránt annyit dolgozna, termelne, mint most, de csak a 20 százalékát tartaná meg, a többit pedig befizetné az államnak, akkor vissza tudnánk fizetni az államadósságot... persze könnyen belátható, hogy ez lehetetlen, márcsak a szolgáltatások miatt is. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a magánnyugdíjpénztárak ahelyett, hogy kihúzták volna az államot a nyugdíjcsapdából, szépen eladósították azt. Az állam egyik zsebéből a másikba rakta csupán a pénzt és nem megoldotta a problémát, nyilván a rendszer így sem lett fenntartható, most ezért is szüntetik meg ezeket.

A jelen...

Tehát itt vagyunk egy két kiugró csúccsal megáldott korfával és egyelőre nem úgy néz ki, hogy számíthatunk még egy baby-bummra. Ezeket leszámítva a magyar lakosság egyre fogy, de kevesen tudják, mennyire. A KSH adatai szerint a 2001-es 10 320 000 helyett már 10 millióan se vagyunk. Ahhoz, hogy stagnáljon a népesség száma, egy párnak (azaz 2 embernek) átlagosan 2,2 gyereke kellene, hogy szülessen, a balesetek, betegségek és egyéb okok miatt. A jelenlegi adatok szerint azonban hazánkban 1,2 gyerek születik átlagosan egy párra, és ebből 0,7 kisebbségi. Egyáltalán nem vagyok rasszista, sőt kifejezetten utálom az ilyesmit, de a statisztika azt mutatja, hogy belőlük kevesebb ember jár felsőoktatásba, szerez jól fizető állást, vagy legalább valamilyen állást, és ha a többség nem fizet adót, nincs tb járuléka, nincs nyugdíjunk. És ez így van.

A demográfiához még néhány adat. Jelenleg több, mint 3 millió nyugdíjas van és közel ugyanennyi eltartott, gyerek. Mindkettő aránya egyre nő, a nyugdíjasok egyre tovább élnek, még dolgoznak is nyugdíj mellett, egyre jobb gyógyszerek, kezelések vannak. Bár több gyerek ugye nem születik, de egyre tovább tanulnak az emberek, 3 diploma nélkül ne is próbálj elhelyezkedni... esélytelen. Persze amíg tanulsz, még véletlenül se dolgozz, koncentrálj a tanulmányaidra (és arra, hogy mit vegyél fel a hétvégi buliba), anyuciék majd kifizetnek mindent (tisztelet a kivételnek), ergo eltartottak maradnak. A maradék 4 millió emberből közel 1 millió munkanélküli, 2 millió nem fizet semmiféle adót (minimálbéres vagy csak arra van bejelentve, vállalkozó, sokgyermekes, stb.) vagy adója nem konstruktív (állami alkalmazott: az állam fizet neki, és abból kap vissza, amitől sajnos nem lesz több pénze). Tehát jelenleg Magyarországon 1 millió konstruktív adófizető van, akinek az adójából fizeti az állam az egészségügyet, az oktatást, a közvilágítást, a közutakat, a tömegközlekedés egy részét, a rendőrséget, a honvédelmet, az állami intézményeket, stb. nem kifelejtve a 3 millió ember nyugdíját és a különböző segélyeket. A rendszer nyilvánvalóan így nem fenntartható, hisz 2013-tól másfélszer annyi ember fog nyugdíjba menni, vagy kitolják egyre jobban a nyugdíjkorhatárt vagy maradnak a nyugdíjcsökkentésen. Az előbbit a végtelenségig nem lehet csinálni, márcsak azért se, mert az emberek most is korábban mennek nyugdíjba, mint a nyugdíjkorhatár (pl. mert többet kapnak nyugdíjba, mint a fizetésük, vagy mert 40 évet dolgoztak nőként, stb.), így a nyugdíjcsökkentés lesz valószínűsíthető. És teljesen mindegy, hogy piros vagy sárga színű a kormány, nem tehet mást.

És a jövő...

Ejtenék néhány szót a magánnyugdíjpénztárak jövőjéről. A tagoknak egy hónapuk van arra, hogy nyilatkozzanak arról, hogy maradni szeretnének a magánnyugdíjpénztárukban, ez 20 munkanap. Nyilatkozni 34 helyen lehet az országban, tegyük fel, hogy minden helyen van 5 ügyfélszolgálatos, aki napi 8 órában ül ott. Tegyük fel azt is, hogy 5 perc alatt kitöltenek minden iratot, így egy órában 12 ügyféllel végeznek, ami 34x5x20x8x12=326 400 ügyfelet jelent... maximum. Ja, és emlékeztek hány munkavállaló van? 3 millió. Tehát a tagok 10%ának van esélye megtartani az összegyűjtött pénzét. De nézzük ezt meg egy másik oldalról is.

Nagy port kavart, a pénztárak milyen sokba kerülnek. 4,5 százalékát levették a tagdíjnak és a híresztelésekkel ellentétben nem a bent lévő összeg, hanem a növekmény 0,8 százalékát, tehát veszteséges évben az utóbbiból semmit sem kaptak, így egy profitorientált vállalkozásról volt szó, minél jobban megnövelte a tagok pénzét, annál több jutott neki is. Mivel azonban ezt most nagyon soknak ítélték, a 4,5 százalékból 0,8 százalék, a 0,8 százalékból 0,2 százalék lett. A tagok (a magyar foglalkoztatási arány miatt) 35 százaléka minimálbéres, nekik 5800 forint kb. a járuléka, 5800*0,008=46,4 forint. Ennyit kapnak a pénztárak mostantól egy minimálbéres után, összehasonlításképp egy levél kiküldése (ami kötelező) 80 forint és nem beszéltünk a fűtésről, az alkalmazottak béréről, stb. stb. Igen... Én azt gondolom, hogy a magánnyugdíjpénztáraknak ha maradnak is tagjai, így is-úgy is nagyon hamar csődbe fognak menni és az a pénz így is-úgy is az államhoz fog menni. Elintézte. Akkor most van szabad választás vagy csak úgy néz ki, mintha...

Na de akkor honnan a fenéből lesz nyugdíjunk? Na ezaz. Most jön az MFD, amit nagytudású kollegáim szoktak emlegetni. "Azok, akik aktív korukban nem raknak félre, idős korukban Meg Fognak Dögleni." És most pedig rajtad a sor, kedves olvasó. Elköltöd most az összes pénzed és élsz napról-napra, vagy félrerakod a jövedelmed 10-30 százalékát a nyugdíjadra, hogy ne kelljen 80 évesen is dolgoznod, mert nem fogsz tudni. A gyerekeid se fognak tudni eltartani, mert nekik is gyűjteniük kell a saját nyugdíjukra, fizetniük kell a gyerekeik taníttatását és még enniük is kell. Egyszerűen nem fognak tudni eltartani.

Az adatokat nem én találtam ki, a véleményem a sajátom, a döntést mindenkinek magának kell meghoznia. Annak viszont, akinek nem mindegy, hogy 70 évesen havi 30 ezerből vagy 90-ből kell megélnie és hajlandó tenni is a nyugdíjáért, annak tudok segíteni, bármikor megkereshet itt vagy emailen (p.anngyalka@gmail.com).

 

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://anngyalka.blog.hu/api/trackback/id/tr672520571

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: (In)korrekt tájékoztatás 2010.12.29. 20:12:46

Kaptam egy levelet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól. Egy csúsztatásokkal teli, cinikus hangvételű levelet.Rögtön az első bekezdésben ezzel nyitnak: Ön is, mint minden magánnyugdíj-pénztári tag, szabadon eldöntheti, hogy miképp alapozza ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gali Máté · http://hetimate.blogspot.com/ 2010.12.29. 10:53:00

Nos, egy-két észrevétel, pontosítás:

1. A modern társadalombiztosítás megteremtése valóban Bismarck nevéhez köthető. Ő volt az, aki 1883-ban bevezette az ipari munkásságra érvényes állami betegbiztosítást, majd 1884-ben a baleset-, 1889-ben pedig a nyugdíjbiztosítást. Németország után a világon másodikként Ausztriában jelentek meg a modern szociálpolitika intézményei, majd 1892-ben harmadikként Magyarországon is.

2. Véleményem szerint az, hogy Ratkó Anna akkoriban bevezette a gyermektelenségi adót (ami az adóalap 4%-a volt csupán), és tiltotta az abortuszt, az még nem feltétlenül vezetett el a születések számának drasztikus növekedéséhez. Sokkal inkább az akkoriban az egész kontinensen megtapasztalt "baby boom" az oka, ugyanis a világháború után akkor állt módjában az embereknek, hogy összeházasodjanak és gyermeket vállaljanak. Szerte Európában.

3. Igazából mind a magánnyugdíjpénztár (magyarországi adaptációja egészen biztosan), mind pedig az állami rendszer egy piramisjáték, erről írtam a blogomban is. Tényleg talán az a legjobb megoldás, ha mindenki félretesz az öreg korára. Vagy csinál egy rakás pulyát. :-)

4. A romákhoz csak annyit, hogy az ENSZ 2050-re prognosztizált demográfiai mutatói szerint Magyarország lakossága 7,5 millióra csökken majd, ahol a most még többségi társadalom nagymértékben elöregszik, így a megnövekedett cigány lakosság adja majd a munkaképes korúak többségét. Az a cigányság, amely a rendszerváltozás óta (minden kelet-közép európai országban) 80-90%-ban már csak a többségi társadalomtól elvont költségvetési támogatás által tudott fennmaradni. Amúgy az elhibázott romapolitikáról ajánlom figyelmedbe Pokol Béla professzor szinte még friss írását: hvg.hu/velemeny/20101112_romapolitika_pokol_bela

5. A számodat hiba volt kiadni. Ne lepődj majd meg, ha éjszakakénként valaki felhív rejtett számról, és csak liheg, vagy hörög a telefonba. Nem én leszek! :-D

Ann(gyalk)a · http://anngyalka.blog.hu 2010.12.29. 11:46:16

@Gali Máté: Először is köszönöm szépen a pontosításokat, mondtam, hogy nem vagyok töri szakos, csak egyszerű laikus az évszámok és történelmi tények terén, csak annyit jegyzek meg, ami fontos.
Másodszor, én elhiszem, hogy a II. világháború is közbejátszott, de nem hiszem, hogy az volt a fő ok. Különben a két csúcs az I. és a II. vh. után lenne, de amint látod, ez nem így van... Meg egyébként is.. miért nevezné a szakirodalom Ratkó-gyerekeknek, ha semmi köze sincs Ratkó Anna rendelkezéseihez?
Harmadszor, én mást értek piramis játék alatt, ugyanis a klasszikus piramisjáték azért dől be, mert már nincs elég ember, hogy a piramis alak megmaradjon és a tetején lévők nagyon meggazdagodnak. Nos, a nyugdíjnál pedig a stagnálás is király lenne, de a baj a fordított piramissal van és a mai nyugdíjasok nem úgy néznek ki, mint akik olyan nagyon meggazdagodtak... Az tény viszont, hogy be fog dőlni.
Negyedszer, mindenképp igazat adok neked a roma-kérdésben. Tényleg nagyon utálom a faji megkülönböztetést, de ez már épp a fordítottjába csapott át. Ne különböztessük meg őket negatívan, ezért az átlagnál jobban bánnak velük. Dolgozzanak és akkor nincs semmi baj.
Ötödször is igazad van, már én is bizonytalankodva raktam ki. Mostantól csak emailen vagyok elérhető... de ha éjszaka közepén felhívsz, nagyon dühös leszek! ;)

P.Gáspár 2011.01.02. 17:14:54

Anna, ha azt írod, hogy 'az állam kötelezte a pénztárakat a tagok nyugdíjának 70%-át állampapírba fektetni, s így az állam szépen lassan nagyon eladósodott és nem csak a pénztáraknak', akkor később kicsit fideszes boszorkányüldözés szagú az a megállapításod, hogy 'a magánnyugdíjpénztárak ahelyett, hogy kihúzták volna az államot a nyugdíjcsapdából, szépen eladósították azt'. Persze tudom, hogy valószínűleg nem ezért írtad, de nehogy endegjünk a 'tőzsdéző, a megtakarításainkat GONOSZSÁGBÓL reszkírozó, és még az államot is eladósító szemét magánnyugdíjpénztár'-képnek. Az annyira primitív, hogy Szíjjártó pofátlanságnak titulálná, ha őt próbálná meg valaki ezzel etetni történetesen.

P.Gáspár 2011.01.02. 17:18:46

Egyébként továbbra sem értem, hogy miért számít olyan összetettnek a romakérdés, hogy egy kormány se mer határozottan lépni az ügyükben. Egyszer kéne csak keményen megvágni a segélyeket, egyúttal nagyarányúan megnövelni a rendőrök számát, és súlyosan szigorítani a büntetőtörvénykönyvet, kényelmes fegyház helyett minimális ellátottságú, közhasznú munkavégzéssel együttjáró börtönnel, és máris meg lenne oldva a probléma. Nincs segély, nem lehet lopni és a börtön se pár év vakáció, hanem a legszarabb munkahely az országban: hamar megváltozna a mentalitásuk. Aztán meg már akár járulékot is fizetnének.

Ann(gyalk)a · http://anngyalka.blog.hu 2011.01.03. 17:36:32

@P.Gáspár: Nos, nem volt egyszerű értelmeznem, mit akartál mondani, meg mit mondtam én rosszul, de talán sikerült.
Én nem azt akartam mondani, hogy magánnyugdíjpénztár (MNyP) egy gonosz dolog, csak azt, hogy azzá tették. Ha úgy alkalmazzák, ahogy kellett volna és nem kötik meg a kezét, akkor kitűnően működhetett volna. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy az állam se gonoszságból hozta a szabályozásokat, hanem mert nem tehetett mást, kellett neki a pénz, hogy kifizethesse a nyugdíjasokat. Talán inkább azt mondanám, hogy az állam nem állt készen erre a változtatásra és ezért be is fürdött vele.
(A tőzsde pedig egyáltalán nem rossz dolog, csak érteni kell hozzá.)

A roma kérdésben pedig teljesen igazad van, szuper lenne az általad javasolt változtatás, de sajnos nem látom az ezirányú törekvéseket még.
süti beállítások módosítása